Uncategorized

Je gedachten de baas zijn

Herken je dit:

• Je loopt door een winkelcentrum en bent doodmoe als je thuis komt
• Na verjaardagen voel je je helemaal leeg en uitgeput.
• Je hebt het gevoel jezelf kwijt te zijn.
• Je hoofd zit vol, wattengevoel.
• Na een vergadering of als je met een groep mensen bij elkaar zit, voel je je moe, hebt misschien zelfs pijnklachten, misselijkheid, hoofdpijn.
Veel (hoog)gevoelige mensen zullen zich (grotendeels) hierin herkennen.
Jouw voelsprieten staan zeer scherp afgesteld op je omgeving. Je vangt bewust én onbewust alle signalen op van je omgeving. Jouw energieveld is dus groot en pikt allerlei prikkels op, die jij niet zo snel kunt verwerken.

 

Lees verder
water polo, toys, bath ball
Uncategorized

Waarom je gevoel uiten belangrijk is

Enige tijd geleden had ik een hooggevoelige vrouw in mijn praktijk die last had van een brok in haar keel. Ze was hiervoor al bij de huisarts en in het ziekenhuis geweest maar er was niets bijzonders te zien.

Ik startte mijn behandeling, o.a. het activeren van een aantal energiebanen, om haar “uit haar hoofd, in haar lijf” te trekken.

En terwijl ik haar aan het behandelen ben komt er een bepaalde traumatische ervaring in mijn gedachten. Noem het intuïtief aanvoelen, helderwetendheid.

Ik benoem deze traumatische ervaring en vraag of zij deze herkent. En daar komen ineens de tranen naar boven.

Lees verder
Uncategorized

Over grenzen gaan

Geef jij je grenzen aan?

Grenzen aangeven. Een heel belangrijk stukje voor veel mensen. Hoogsensitieve mensen maar ook voor mensen met een burn-out of andere klachten.

Bij “over grenzen gaan” zijn er 3 mogelijkheden. Alle 3 zie ik ze vaak terug bij cliënten in mijn praktijk:

1. Jij gaat over je eigen grenzen heen: Luister jij naar je lichaam? Stop jij op tijd? Als je lichaam aangeeft dat het moe is en naar bed wil en jij gaat nog even door met werken achter je laptop of nog even verder “netflixen” dan ga je over je eigen grenzen heen. Je voelt je overprikkeld. Als je dit een keertje doet is dat geen probleem. Maar hoe vaak doe jij dit? Hoe vaak negeer jij de signalen van je lichaam?

Lees verder
Uncategorized

Energie behouden

Herken je dit?

Je zit aan de telefoon met een vriendin die vol emotie over haar problemen vertelt. Als je ophangt is je vriendin weer rustig en happy maar jij voelt je leeg.
Of je loopt door een drukke Ikea en als je eruit loopt voel je je moe en geprikkeld. Of je bent vrolijk, zit lekker in je vel. En ineens overvalt je een gevoel van verdriet of boosheid.

Voor veel hooggevoeligen zijn deze situaties herkenbaar. Het heeft te maken met je energie. Belangrijk om te herkennen en dus ook belangrijk om je energie te beschermen.

(meer…)
swan, heart, love
Uncategorized

Hoogsensitief of hoogbewust?

Veel mensen hebben negatieve associaties bij het woord hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Zoals kwetsbaar, te gevoelig, emotioneel. Hierdoor willen ze niet accepteren dat ze hooggevoelig zijn, alsof het een enge ziekte is. (Even voor de duidelijkheid; het is geen ziekte of aandoening maar een karaktereigenschap, je zenuwstelsel is als het ware gevoeliger afgesteld).

Hoogbewust klinkt dan veel mooier! Je bent je erg bewust van alles om je heen, je neemt veel waar (via alle zintuigen, soms zelfs het “6e zintuig”) en bent je ook bewust van wat je zelf doet en zegt (zelfreflexie)

Lees verder
Uncategorized

Lekker slapen

Het is een rare tijd nu (Corona, april 2020). Een tijd waarin we juist behoefte hebben aan contact met anderen maar waarbij elkaar aanraken en knuffelen er niet in zit (behalve je gezin, je huisgenoten).
Een tijd die onzeker en onduidelijk is en waarbij jij je, als hoogsensitief persoon, nog onrustiger kunt voelen. Boodschappen doen is anders, de mensen reageren anders, een andere energie is voelbaar.

Mensen reageren vaak anders omdat er meer stress is. Stress door angst, door onzekerheid, door harder moeten werken, door het zorgen maken, door ziekte.

En mensen reageren verschillend op stress. Zo zal de één blokkeren. Min of meer tot stilstand komen en wachten tot alles voorbij is. Terwijl de ander juist volop in de versnelling gaat en overal te hulp wil schieten.

Lees verder