water polo, toys, bath ball
Uncategorized

Waarom je gevoel uiten belangrijk is

Enige tijd geleden had ik een hooggevoelige vrouw in mijn praktijk die last had van een brok in haar keel. Ze was hiervoor al bij de huisarts en in het ziekenhuis geweest maar er was niets bijzonders te zien.

Ik startte mijn behandeling, o.a. het activeren van een aantal energiebanen, om haar “uit haar hoofd, in haar lijf” te trekken.

En terwijl ik haar aan het behandelen ben komt er een bepaalde traumatische ervaring in mijn gedachten. Noem het intuïtief aanvoelen, helderwetendheid.

Ik benoem deze traumatische ervaring en vraag of zij deze herkent. En daar komen ineens de tranen naar boven.

“ik dacht dat ik dit al lang verwerkt had”, zegt ze.

Maar vaak heb je het dan wel in je hoofd verwerkt maar nog niet in je hart. Daarnaast is je hoofd heel goed in alles weg beredeneren!

We praten kort over deze ervaring en spreken af dat zij na 4 weken terug komt. Een week voor de afspraak mailt deze vrouw me dat de afspraak niet meer nodig is; de klacht is na 1 behandeling al verdwenen.

Je gevoelens uiten is dus belangrijk. Als je je gevoel niet uit dan zoekt het een weg in je lichaam. Je kunt lichamelijk klachten krijgen, zoals bovenstaand voorbeeld. Maar ook vermoeidheidsklachten, spierspanning of, zoals je bij kinderen vaak ziet, buikpijn.

Er zijn mensen die als kind geleerd hebben dat ze niet boos mogen worden en huilen is aanstellen dus verdrietig zijn mag ook niet.

Ai! Des te harder je de gevoelens wegstopt, des te harder ze naar boven willen komen.

Zie het als een bal op het water. Als je deze wilt verstoppen, onder water wilt duwen, dan zal deze met kracht naar boven willen komen. Maar als je de bal laat komen, laat drijven op het water, dan kun je deze gewoon wegduwen over het water heen. De bal (ofwel je gevoel) mag er zijn, wordt gezien.

En soms is dat heel moeilijk! Of heel eng om je gevoelens te uiten. Zeker als je dat nooit geleerd hebt of als het een keer flink “afgestraft” is toen je dat deed.

Probeer dan een andere manier te bedenken om je gevoel te uiten. Schrijf een dagboek, schrijf gedichten, ga intuïtief schilderen of tekenen, boetseer je gevoelens.

Succes! En als jij een mooie manier hebt gevonden om je gevoel te uiten, zet het dan in de reacties hieronder!

Groetjes Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *