swan, heart, love
Uncategorized

Hoogsensitief of hoogbewust?

Veel mensen hebben negatieve associaties bij het woord hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Zoals kwetsbaar, te gevoelig, emotioneel. Hierdoor willen ze niet accepteren dat ze hooggevoelig zijn, alsof het een enge ziekte is. (Even voor de duidelijkheid; het is geen ziekte of aandoening maar een karaktereigenschap, je zenuwstelsel is als het ware gevoeliger afgesteld).

Hoogbewust klinkt dan veel mooier! Je bent je erg bewust van alles om je heen, je neemt veel waar (via alle zintuigen, soms zelfs het “6e zintuig”) en bent je ook bewust van wat je zelf doet en zegt (zelfreflexie)

 

Wat veel hooggevoelige (lees, als je dat liever doet, hoogbewuste) mensen wel hebben is dat ze zich vooral bewust zijn van de externe factoren maar niet van zichzelf, van hun lichaam. Ze hebben als het ware antennes op hun hoofd staan (zie je het al voor je? Veel hooggevoeligen zijn beelddenkers; denken in beelden, in plaatjes). Met die antennes scannen ze de omgeving; hoe voelt het hier, wat zie ik, is het veilig, voelt het goed, wat wil hij/zij?
Die antennes mogen meer naar binnen gaan; wie ben ik, wat wil ik!swan, heart, love

En dat begint met het aarden. Met beide voeten op de grond staan. Met je voeten voelen. Aanwezig zijn in je lichaam. Aanwezig zijn in het hier en nu.
Dat betekent voelen. En juist dat voelen kan zo eng zijn, want je hebt al zo veel gevoeld. En dus gaan die antennes weer “de lucht in” en ga je je richten op je omgeving, je aanpassen. Zo verlies je echter jezelf! het is heel vermoeiend en je raakt makkelijker van slag. Met allerlei lichamelijke en geestelijke klachten tot gevolg (denk aan vermoeidheid, burn-out, onrust, onzekerheid).

Aarden blijft belangrijk. Voel regelmatig je voeten op de grond staan. Adem een aantal keren goed in en uit. Vraag jezelf regelmatig af: “wat wil ik eigenlijk?”, “voelt dit goed voor mij?”.

Mocht je vastlopen, moeite hebben om bij jezelf te blijven en/of te veel klachten hebben dan kan ik je misschien helpen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wil jij weten of je hooggevoelig (hoogbewust) bent, doe dan hier de test!

Ik wens je een fijne dag!

Warme groeten,
Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *