Uncategorized

Hulp vragen

Een verhaaltje….

10 vrouwen gaan op pad, ze gaan 10 kilometer wandelen. Ze dragen allemaal een rugzak. In het begin is iedereen vrolijk, gezellig aan het kletsen, vol energie.

Maar na 4 kilometer krijgt 1 vrouw het toch wel zwaar. Die rugzak is wel een hele zware last op haar schouders.

Ze kijkt naar de andere vrouwen en denkt; waarom kunnen die dit wel? Opgeven is geen optie, vindt ze zelf, want dit moet toch lukken?!

Even slikken en weer doorgaan. Maar het blijft zwaar. Eën van de andere vrouwen ziet haar ploeteren. “moet je niet gewoon stoppen” vraagt ze aan haar. “Nee hoor, het gaat wel” zegt ze lachend en ze wuift het advies weg.

Weer een kilometer verder, ze loopt nu eigenlijk wel echt op haar tandvlees. Het is zwaar. Maar als ze opgeeft voelt het als falen! “Wat zullen de anderen wel denken als ik stop?” vraagt ze zich af.

De vrouwen weten wat er in hun eigen rugzak zit maar ze weten het niet van elkaar. De rugzakken lijken hetzelfde alleen van 9 vrouwen zijn ze gevuld met een picknickdeken en wat brood en beleg. Bij de vrouw die het zo zwaar heeft is de rugzak gevuld met liters water en leesboeken.

…en ze ploetert maar door, want opgeven mag niet. Niet klagen maar dragen is haar geleerd. “Stel je niet zo aan” hoorde ze vroeger regelmatig. Hoewel ze weet dat ze beter kan stoppen omdat ze nu echt over haar grenzen gaat, gaat ze toch door.

BewustBalans HSPMin of meer herkenbaar voor jou?

De laatste tijd krijg ik regelmatig vrouwen in mijn praktijk die tegen een burn-out aan zitten maar die zich niet willen/durven ziekmelden.

Het is soms het werk wat teveel druk geeft, stress oplevert. Een vervelende collega of een leidinggevende die geen begrip heeft. Maar vaak komen daar ook andere “lasten” bij zoals een moeder die hulp nodig heeft, een ziek kind, een vervelende relatie, een traumatische ervaring uit heden of verleden, enz. En niet te vergeten het perfectionisme, het geen fouten mogen maken!

Ziekmelden geeft ze een gevoel van falen. Ze voelen zich zwak en ook nog schuldig. Ze gaan maar door terwijl ze van binnen weten dat het echt niet goed gaat. Dat ze hulp nodig hebben.

Tijd dat iemand die last van de schouders haalt of in ieder geval die rugzak leger maakt!

Stoppen met werken (en hulp vragen/zoeken) is géen teken van zwakte! De vrouwen in mijn praktijk zijn vaak juist sterke vrouwen maar er is teveel gebeurd, ze hebben teveel meegemaakt, te lang sterk moeten zijn.

Ben jij ook te lang sterk geweest? Draag je te lang te veel lasten?
Ik help je graag om je rugzak leger te maken! Maak eens een afspraak, dan gaan we samen aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *