Uncategorized

Lekker slapen

Het is een rare tijd nu (Corona, april 2020). Een tijd waarin we juist behoefte hebben aan contact met anderen maar waarbij elkaar aanraken en knuffelen er niet in zit (behalve je gezin, je huisgenoten).
Een tijd die onzeker en onduidelijk is en waarbij jij je, als hoogsensitief persoon, nog onrustiger kunt voelen. Boodschappen doen is anders, de mensen reageren anders, een andere energie is voelbaar.

Mensen reageren vaak anders omdat er meer stress is. Stress door angst, door onzekerheid, door harder moeten werken, door het zorgen maken, door ziekte.

En mensen reageren verschillend op stress. Zo zal de één blokkeren. Min of meer tot stilstand komen en wachten tot alles voorbij is. Terwijl de ander juist volop in de versnelling gaat en overal te hulp wil schieten.


Het is vanuit een oerinstinct jouw reactie op dreigend gevaar. (namelijk vluchten, vechten of bevriezen)

Een reactie die je niet meteen verandert maar het is wel goed om je er bewust van te zijn en te weten dat een ander daarom heel anders reageert op dezelfde situatie.

Daarnaast kan stress ook verschillende lichamelijke reacties geven. De een wordt moe en prikkelbaar, de ander krijgt huiduitslag of pijn in de rug. En ik hoor veel mensen die slaapproblemen krijgen.

Ik merk het zelf ook; als ik te druk ben dan val ik wel snel in slaap maar word ik smorgens al rond 4-5 uur wakker en kan ik meestal niet meer slapen. Mijn hoofd staat al aan terwijl mijn lijf nog helemaal in slaapstand staat.
Dat is voor mij het signaal dat ik het rustiger aan moet doen.

Herken je dit? Welke signalen geeft jouw lichaam af?

En wat doe je dan om de rust weer te pakken?

Ik hoor regelmatig cliënten zeggen; ik zou eigenlijk weer aan yoga/reiki/mindfullnes/mediteren moeten doen. Ze weten hoe het moet, ze hebben “de tools” in huis en toch doen ze het niet. Geen tijd voor?!

Als je er geen tijd voor hebt moet je dit 3x zo lang doen! 🙂

Heb je geen tijd om 10 minuten te mediteren dan moet je het eigenlijk 30 minuten doen! Je hebt het nodig om te herstellen, om te verwerken, om tot rust te komen!

Dus denk jij al een tijdje “ik zou eigenlijk weer…..(yoga moeten doen, mediteren enz)” dan NIET DENKEN MAAR ECHT GAAN DOEN!
Ik denk dat dit de stem van je intuïtie is die je vertelt dat het tijd is om actie te ondernemen, om goed voor jezelf te zorgen.
Dus doen!En mocht je niet kunnen slapen in deze roerige tijd, dan heb ik hier enkele tips voor je:

Tips!

✔ Sluit je dag rustig af, ga een boek lezen, een flinke wandeling maken, puzzelen, knutselen. (geen Facebook, spannende films of heftige telefoongesprekken!)

✔ Neem een voetenbadje, bijvoorbeeld met magnesiumzout of lavendel badolie. (Wel oppassen, door de olie kunnen je voeten glad worden)

✔ Smeer je voeten en je benen in met wat lavendel huidolie. Naast de ontspannende geur van lavendel haalt het aanraken van je benen en voeten je uit je hoofd, het laat de energie meer naar beneden zakken, het laat je aarden.

Ook heerlijk voor kinderen, om ze te masseren (met name de voeten) met lavendel huidolie. (gebruik niet de pure lavendelolie maar mix enkele druppels met een neutrale bodylotion of bijvoorbeeld amandelolie. De Lavendel huidolie van Volatile is ook heel lekker hiervoor!)

✔ In bed; doe de buikademhaling: leg je hand op je buik, adem in, houd je adem even vast en adem uit waarbij je je buik intrekt en wat druk met je handen geeft. Inademend laat je die druk op je buik los, laat de buik wat omhoog komen. Uitademen en de buik weer langzaam intrekken. Doe dit enkele keren.

Kinderen kun je de buikadem goed leren door een knuffel op de buik te zetten (terwijl ze in bed liggen). Inademend moet de knuffel dan langzaam omhoog komen en uitademend gaat deze weer langzaam naar beneden.
Note: Als je op je buik ligt ga je vanzelf al naar je buik ademen! Probeer maar eens!

✔ Bedenk waar jij blij van wordt, waar je dankbaar voor bent, wat leuk was die dag. Je kunt altijd iets bedenken; dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt, genoeg te eten hebt, dat de zon heeft geschenen, je lekker in de tuin bezig bent geweest enz.
Dit is ook een goede afsluiting van de dag voor kinderen: vraag eerst wat ze niet leuk vonden die dag en eindig met wat ze wel leuk vonden die dag, wat ging goed, waar werd je blij van?

✔ Tel langzaam van 200 naar nul. En word je afgeleid door gedachten, ga dan weer terug daar waar je gebleven was met tellen (of begin weer opnieuw)

✔ Stel je voor dat je alle gedachten, al die piekergedachten, in een doos naast je bed zet. Met het idee: ik stop al die gedachten nu in de doos zodat ik kan slapen en ik pak het morgen weer op.
Iedere keer als je dan weer ergens over na ligt te denken stop je het weer in die denkbeeldige doos naast je bed.

✔ Doe, voordat je gaat slapen, de energetische reiniging. Deze meditatie vind je hier: energetische reiniging HSP

✔ Leg pen en papier naast je bed zodat je dingen kunt opschrijven die je ineens, juist snachts in bed, te binnen schieten. Dan is het uit je hoofd en op het papier en kun je het loslaten. Want anders blijf je erover denken en mogelijk ben je dan bang om het te vergeten bijvoorbeeld.

Mocht je overprikkeld zijn, onrustig, onzeker. Even je gevoelens willen uiten, inzicht willen krijgen en weer tot rust willen komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *