Precies aanvoelen wat de ander bedoelt, sfeergevoelig zijn, snel van slag raken, continu met de ander bezig zijn, stressgevoelig zijn. Maar ook me niet begrepen en gehoord voelen. Dit was ik, jaren geleden. Ik had nog nooit van hoogsensitiviteit gehoord.

De basisschooltijd was niet echt prettig, ik voelde me anders en werd gepest. Ik was vooral bezig met anderen en paste me aan. De leerkracht dacht dat ik verlegen en dom was en ik werd naar de Mavo gestuurd. Ook daar werd ik gepest, voelde ik me onzeker. Mijn resultaten, behalve die van de gymlessen, waren wel erg goed en ik behaalde dit diploma met gemak.

Toen moest ik een opleiding gaan kiezen. Voor mij was het duidelijk dat ik mensen wilde helpen!  Ik deed de opleiding Apothekersassistente. Maar ik voelde dat dit niet bij me paste. Ik wilde meer contact met de klant/client. Ik ging Podotherapie studeren en ging op kamers. En daar was ik ineens “populair”. Dit was zelfs eng in het begin, zo onzeker was ik geworden door al het pesten op met name de basisschool.

Ik heb een hele fijne studententijd gehad. Mede door een huisgenoot waar ik 10 jaar later (pas) verliefd op werd en inmiddels mee getrouwd ben.

Na de opleiding begon ik mijn praktijk als podotherapeut en heb hier veel plezier aan beleefd. Ik merkte echter dat ik veel meer deed dan alleen voetklachten behandelen. Mijn cliënten vertelden me regelmatig hun persoonlijke ervaringen en problemen en ik gaf ze, vanuit een soort innerlijk weten, inzicht en advies wat erg gewaardeerd werd.

En daar wilde ik meer mee doen. Want ik kan toch niet zo maar advies gaan geven zonder degelijke opleiding dacht ik!

Ik begon een psychotherapie opleiding maar de trainingsweekenden waren verschrikkelijk. Ik “zag” en voelde van alles van mijn mede-cursisten maar kon er niets mee. Ik begreep niet wat er “mis was met mij”, ik wilde vooral snel weer naar huis. Ik ben dan ook gestopt met de opleiding. Nu weet ik dat ik vooral door mijn hoogsensitiviteit precies de ander kon aanvoelen, me hierdoor ging aanpassn en dat ik volledig overprikkeld was! Had ik dat toen maar geweten.

Ik ging me verdiepen in hoogsensitiviteit en er vielen vele spreekwoordelijke kwartjes. Ik herkende me in het aanpassen aan anderen, altijd je afvragen wat anderen van je vinden, overal dieper over nadenken, continu op je hoede zijn en alles in de gaten houden. Mijn voelsprieten stonden alle kanten op  behalve naar binnen toe; wie ben ik en wat heb ik nodig?
Na vele nascholingen, opleidingen, boeken ed begon ik mezelf steeds beter te begrijpen en te leren kennen! Deze ervaring is de basis waarop ik anderen kan helpen.

Als je me zou kennen zou je verder nog weten dat

  • Ik met Jan-Martijn getrouwd ben en we 2 hoogsensitieve, hoogbegaafde kinderen hebben

  • Ik gek ben op Nepal en daar graag naartoe ga om mijn Nepalese familie weer te omarmen

  • Ik creatief ben. Ik vind het heerlijk om te knutselen oa naaldvilten en dot-painten (stippen met verf)

  • Ik spiritualiteit belangrijk vind maar allergisch ben voor zweverigheid

  • Ik direct ben en dit, ondanks mijn beste bedoelingen, weleens mensen heeft laten schrikken. Omdat ik dingen snel doorzie en dit confronterend kan zijn. Maar altijd liefdevol 🙂

  • Ik houd van eenvoud en duidelijkheid maar een hekel heb aan vaste protocollen.

  • Ik “verslaafd” ben aan koffie en het heerlijk vind om in mijn eentje voor me uit te staren met een kop koffie in de hand met onze 2 hondjes naast me op de bank.

Miranda Verlaan

Ik zie hoogsensitiviteit als mooie eigenschap en heb een allergie voor mensen die dit zien als een speciale gave of zeggen dat de “nieuwetijdskinderen” (zoals hoogsensitieve kinderen ook wel eens worden genoemd) op aarde zijn gekomen om de wereld te redden. Ook kan ik er niet tegen als hoogsensitiviteit als smoes wordt gebruikt om bepaalde dingen niet te doen.

Ik geloof namelijk dat als jij je aan bepaalde “regels” houdt, je de hele wereld aankunt. En natuurlijk, ook ik raak af en toe nog steeds wel overprikkeld. Ook ik heb mijn valkuilen en ben “gewoon mens”. Maar ik herstel snel omdat ik de regels ken en weet wat ik moet doen om de balans weer te vinden.

Ik durf voor mezelf te gaan staan, mijn grenzen aan te geven en weet hoe ik met mijn gevoeligheid moet omgaan. 

Ik ben aangesloten bij een onafhankelijke klachten- en geschilleninstantie en:

Netwerk Hooggevoelig Heel Gewoon
en
Bewust Nijmegen

 

Daarnaast heb ik, aanvullend aan mijn opleiding, het diploma van de SHO registeropleiding medische basiskennis, welke voldoet aan de Plato-eindtermen, en het diploma van de SHO registeropleiding CAM-therapeut, eigen vakdiscipline behaald, beide geaccrediteerd door CPION. 

Hierdoor komen mijn consulten (afhankelijk van de afgesloten polis) in veel gevallen voor vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking.

KvK: 09199701

 

 


BTW NL001760340B23