Uncategorized

Over grenzen gaan

Geef jij je grenzen aan?

Grenzen aangeven. Een heel belangrijk stukje voor veel mensen. Hoogsensitieve mensen maar ook voor mensen met een burn-out of andere klachten.

Bij “over grenzen gaan” zijn er 3 mogelijkheden. Alle 3 zie ik ze vaak terug bij cliënten in mijn praktijk:

1. Jij gaat over je eigen grenzen heen: Luister jij naar je lichaam? Stop jij op tijd? Als je lichaam aangeeft dat het moe is en naar bed wil en jij gaat nog even door met werken achter je laptop of nog even verder “netflixen” dan ga je over je eigen grenzen heen. Je voelt je overprikkeld. Als je dit een keertje doet is dat geen probleem. Maar hoe vaak doe jij dit? Hoe vaak negeer jij de signalen van je lichaam?

2. Een ander gaat over jouw grenzen heen.
In dit geval wordt er teveel van je gevraagd, er wordt druk op je uitgeoefend, er wordt niet naar je geluisterd en/of de ander “walst over je heen”.

Lastig blijft het wel, het aangeven dat een ander over jouw grenzen heen gaat. Zeker als jij dat niet gewend bent. Als je als kind jezelf vooral hebt leren aanpassen aan je omgeving, met name als deze niet veilig voelde en er continu over je grenzen heen gegaan werd. Op een bepaald moment wéét je niet eens waar die grens is, die voel je niet meer.bewust balans HSP

Is dit herkenbaar? Ga dan wat vaker met je aandacht naar je borst en buikgebied. Voel hoe het nu voelt, voel hoe het voelt als je aan iets vervelends denkt (zie het helemaal voor je) en voel hoe het voelt als je aan iets geweldigs denkt, aan iets waar je dankbaar voor bent. Voel je verschil? Onthoud dit gevoel. Je lichaam geeft heel goed aan als je over je grenzen heen gaat. Vaak voel je dit bij je buik of borstgebied.
(Voel je dit niet en heb je moeite met je grenzen aangeven, maak dan eens een afspraak!)

3. Jij gaat over de grenzen van anderen heen
Herkenbaar?
Ik kan me voorstellen dat je meteen Nee zegt!

Toch is er een grote kans dat jij dit doet. Met de beste bedoelingen, dat wel!

Veel (hooggevoelige) mensen zijn erg zorgzaam en willen anderen helpen. Daarnaast doorzien ze sneller de situatie en voelen ze sfeer en bedoelingen en emoties vaak erg goed aan.

Hierdoor geven ze snel adviezen, zijn ze té betrokken, en trekken ze de verantwoordelijkheid van de ander naar zich toe. Zo gaan ze over de grenzen van de ander heen.

Nogmaals, de bedoelingen zijn zeer goed maar de uitwerking is niet altijd fijn voor de ander en kan zelfs als bemoeierig overkomen.

Ik herinner me een mailtje die ik een goede vriendin vele jaren geleden stuurde, als reactie op haar verhaal. Ik stuurde haar allemaal goed bedoelde adviezen en inzichten, maar het was een beetje té!
Ik kreeg een “lauwe reactie” terug. Daar schrok ik van en toen besefte ik wat ik had gedaan.
Ik denk nog steeds dat mijn adviezen best goed waren maar ik gaf ze ongevraagd en ging zo over haar grens heen.
Deze situatie is inmiddels ruim 15 jaar geleden gebeurd maar het heeft me wel een duidelijke les geleerd!

Herkenbaar voor je? Laat het me gerust weten in een reactie hieronder 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *