Ben jij hoogsensitief/ hooggevoelig?

Heb jij de test op de flyer gedaan?

Even voor de duidelijkheid; dit is geen wetenschappelijk onderbouwde test maar een test door mij gemaakt vanuit mijn kennis en ruim 10 jaar praktijkervaring.

Grote kans dat het je al was opgevallen; van de 12 stellingen zijn er 4 blauw gekleurd.

Deze 4 zijn mijns inziens de belangrijkste kenmerken bij hoogsensitiviteit. Dus als je deze hebt aangekruist dan is er een zeer grote kans dat je hoogsensitief(=hooggevoelig) bent.
De 4 stellingen zijn (samengevat): sterk bewust van omgeving, overal dieper over nadenken, groot empatisch (=inlevings-) vermogen en groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel.

De overige stellingen zijn kenmerken/symptomen die ik vaak in mijn praktijk tegenkom en die min of meer wel te maken hebben met je hoogsensitiviteit en de manier waarop je ermee omgaat. Het hóeft dus niet voor te komen bij hoogsensitieve mensen.

Zo zijn veel HSPers (HoogSensitievePersonen) gevoelig voor sfeer. Ze kunnen niet goed tegen ruzie en voelen als de “spanning om te snijden” is.
Ook worden ze sneller beïnvloed door stemmingen en emoties van anderen. Als iemand verdrietig is dan voelen ze dat prima aan en gaan zichzelf daar ook vervelend door voelen. Boosheid van een ander, zelfs als deze niet op hen gericht is, kan een HSPer beinvloeden met als gevolg dat deze zich leeg, onzeker voelt en dit moeilijk kan loslaten.

Omdat HSPers alle informatie, alle prikkels diepgaander moeten verwerken houden ze vaak niet van veranderingen en verrassingen. Het kost ze meer energie.

Wat je ook vaak ziet is dat HSPers gevoeliger zijn voor harde geluiden zoals sirenes en harde muziek. Of voor felle lampen en vreemde geuren. Denk maar eens aan winkels met hun felle lichten en harde muziek. Persoonlijk ren ik dan het liefste zo snel mogelijk de winkel weer uit 🙂

Maar die hoge gevoeligheid kan ook betekenen dat je intens kunt genieten van kunst. Dat een liedje je enorm kan raken. Dat je heerlijk kunt genieten van natuur.

Het diepgaander verwerken van prikkels zorgt er ook voor dat je stressgevoeliger bent. Je kunt je sneller opgejaagd voelen en gaat vaak over je grenzen heen. Veel HSPers willen graag alles onder controle hebben en ook nog eens alles perfect doen. Vaak komt een kritische opmerking dan ook heel hard binnen en dit proberen ze het liefst te vermijden.

Doordat ze met hun hoogsensitiviteit in de minderheid zijn (1 op de 5 mensen is hoogsensitief) voelen ze zich vaak niet begrepen door anderen. Als kind heeft menigeen te horen gekregen dat hij/zij zich niet zo moest aanstellen of niet zo gevoelig moest doen. Helaas! Want dit grijpt diep in bij een kind en heeft ook op volwassen leeftijd nog gevolgen.

Herken je het bovenstaande? En zie je jouw hoogsensitiviteit vooral als last? Laat mij je helpen om weer te vertrouwen op je gevoel, op jezelf. Zodat je weer relaxed en energiek door het leven kunt gaan. Weer kunt genieten en de regie van je leven in eigen hand kunt nemen!